vrijdag 20 juni 2014

Johan Lammen (Van Wouw B 209)


Johan Lammen (09.11.1901 - 28.02.1943), Nederlandse bas. 
De onderstaande tekst met biografische gegevens van Johan Lammen heb ik gekopieerd van de site 401 Dutch Divas.

Johan Lammen studeerde zang aan het Amsterdams Conservatorium bij Di Teves-Moorlag en Rose Schönberg. Hij begon zijn zangersloopbaan als concert- en oratoriumzanger, o.a. in - hoe kan het anders - Bach's Matthäus Passion. Op 1 december 1933 vertolkte hij bij de Opera Studio (van de Nederlandse Operastichting), in de Amsterdamse Stadsschouwburg de rol van Achillas in Gulio Cesare van G.F.Händel, dat het begin was van een operacarrière. Hij volgde de 3-jarige operaklas van Johannes den Hertog, zong de titelrol in Halewijn van Willem Pijper in 1935 te Rotterdam in de Groote Schouwburg, trad op bij de Wagnervereeniging in Lohengrin, samen met klasgenoten als Frans Vroons (zijn debuut), Greet Koeman, Judith Toff en Willem van Sante. In de beroemde Pelléas et Melisande uitvoering van 1937 onder Pierre Monteux zong hij de rol van Arkel (Pelléas, Frans Vroons; Mélisande, Greet Koeman). Op september 1938 zong hij in Le donne curiose van Ermanno Wolf-Ferrari (wederom een voorstelling van de Wagnervereeniging) t.g.v. het 40-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. In 1939 werd Johan Lammen bij de, net opgerichte Nederlandse Operastichting van Johannes den Hertog geëngageerd. Hij zong er talrijke grote rollen, zoals Rocco (Fidelio, 1940), Hermann (Tannhäuser, 1941), Bartolo (Le nozze di Figaro, 1941), Colline (La Bohème, 1942), Tommaso (Tiefland, 1942), Falstaff (Die lustigen Weiber von Windsor, 1942). Zijn laatste optreden was in de Nederlandse opera Marieken van Nimweghen (Jac. Jansen) op 9 februari 1943 in de Amsterdamse Stadsschouwburg.
Johan Lammen trad ook in het buitenland op. Hij overleed op 28 februari 1943, op 42-jarige leeftijd. Gelukkig bestaan van deze grote bas een aantal plaatopnames.

De begeleiding is in handen van organist Herman Nieland (Amsterdam, 1910 - Bussum, 1993). Behalve organist was hij componist en muziekpedagoog. Hij studeerde aan het Amsterdams conservatorium piano bij Willem Andriessen, met orgel als bijvak, bij Jacob Bijster. 
1931-1933: organist Sint Hubertuskapel te Amsterdam
Hij studeerde verder bij Anthon van der Horst (orgel) en Ernest Mulder (compositie). In 1943 behaalde hij zijn solistendiploma als organist. Als organist heeft Herman Nieland vooral de kerk gediend. Hij was vanaf 1941 vaste bespeler van het orgel in de Hersteld Evangelisch-Lutherse Kerk in Amsterdam. Later was hij organist van de Willem de Zwijgerkerk en de Jeruzalemkerk, ook in de hoofdstad. Vanaf 1965 werkte hij ook als organist van de Nederlandse Protestantenbond in Bussum, terwijl hij in 1973 eerste organist werd van de Oude Lutherse Kerk aan het Spui in Amsterdam. Tenslotte fungeerde Nieland nog bijna veertig jaar als organist van het uitvaartcentrum van de Coöperatie PC in Amsterdam. Als uitvoerend musicus was hij bovendien regelmatig op de radio te beluisteren, zowel bij de AVRO als de NCRV. Hoewel hij geen carrière maakte als pianist, begeleidde hij als radiomuzikant regelmatig solisten aan de piano. (bron: Wikipedia).

Ik heb hier een opname van Johan Lammen op glasplaat, opgenomen door de "Klankopname Studio's Van Wouw" te Amsterdam. Die studio bracht glasplaten uit tussen ca. 1932-1944. Ik weet niet op hoe grote schaal deze platen te koop waren, maar het is wel bijzonder. De kwaliteit is redelijk goed vind ik, en Johan Lammen had een prachtige basstem.

Wolfgang Amadeus Mozart - "Die Zauberflöte":
1  In diesen heil'gen Hallen    4:05
2  O Isis und Osiris    2:36
Johan Lammen, bas
Herman Nieland, orgel
78t 30 cm: Klankopname Studio's Van Wouw B 209

Geen opmerkingen:

Een reactie posten