maandag 30 januari 2017

Begrafenis Enrico Caruso (1921)


Ik heb een merkwaardige 33t-plaat gevonden. Het blijkt een kopie te zijn van een Okeh-opname, opgenomen in Amerika op 23 augustus 1921, 3 weken na de dood van Enrico Caruso. 
De plaat is getiteld "Il funerati di Enrico Caruso a Napoli" en wordt uitgevoerd door Fercor and Company.
De plaat verscheen op Okeh 86001-A/B, matrijsnummers S-70113 / a/70114b.
Fercor is een pseudoniem van Ferruccio Corradetti (1866-1939), een Italiaanse bariton die les gaf in New York.

We horen dus zogenaamd een opname gemaakt tijdens de begrafenisdienst van Enrico Caruso in Napels. Op mijn label staat dat Titta Ruffo te horen is, maar Titta Ruffo heeft niet gezongen op de begrafenis van Enrico Caruso; Tenor Fernando de Lucia (1860-1925), die zich in 1917 had teruggetrokken van het concertpodium, zong wel. Op deze fake-plaat zingt Titta Ruffo ook niet. Mogelijk horen we de stem van Ferruccio Corradetti.

Enrico Caruso stierf op 2 augustus 1921 in Napels op 48-jarige leeftijd aan de gevolgen van het doorbreken van een subdiafragmatisch abces, wat weer buikvliesontsteking tot gevolg had. 
Koning Emmanuel III van Italië stelde de Koninklijke Basiliek van de San Francesco di Paola in Napels ter beschikking voor het opbaren van Enrico Caruso. 
Duizenden mensen bezochten de begrafenis. 
Zijn gebalsemd lichaam werd in een glazen sarcofaag op de Del Pianto begraafplaats in Napels opgesteld. Tenor Tito Schipa zorgde jaarlijks voor een nieuw kostuum.
In 1929 heeft zijn weduwe Dorothy Caruso zijn lichaam permanent verzegeld in een stenen graf.


In de San Francesco di Paola 

Korte filmopname van de begrafenis van Enrico Caruso.
Op Youtube is een derde deel van een biografie van Enrico Caruso te zien, wat gaat over zijn dood en begrafenis (kijk vanaf ca 10:00).


The funeral of Enrico Caruso    10:03
LP 33t Vocal Art


De originele Okeh-plaat (met dank aan JiHoon Suk)

Download mp3

1 opmerking: