maandag 24 oktober 2011

Nellie Melba (Gramophone "Melba" Record, 1905)

Nellie Melba 'Home Sweet Home' hoes uit 1905

Nellie Melba (Helen Porter Mitchell)(1861-1931): Australische sopraan. Studeerde in Melbourne en Parijs (bij Mathilde Marchesi). Operadebuut in 1887 in La Monnaie, Brussel. Had succes in Parijs en Brussel en werd sinds 1888 de lyrische sopraan van Covent Garden. Berucht is de vete met Luisa Tetrazzini, die een directe bedreiging voor haar vormde in Covent Garden. Debuut Metropolitan in 1893. Maakte een legendarisch aantal "vaarwel"-optredens, delen van haar laatste optreden in 1926 in Covent Garden zijn live opgenomen. Ze gaf zangles aan het Conservatorium in Melbourne.
Melba trouwde in 1882 in Melbourne met Charles Armstrong, ze kregen een zoon George, maar ze gingen al snel uit elkaar, de scheiding werd officieel in 1900 uitgesproken. 
Haar eerste opname was al in 1895: een Bettini wasrol, waar ze helaas erg ontevreden over was en die waarschijnlijk is vernietigd. Ze is live op enkele Mapleson wasrollen te horen (live opera rollen uit de periode 1901-1903, opgenomen in de Metropolitan door James Henry Mapleson).
Michael Scott schrijft in zijn boek The record of singing deel 1 (tot 1914) over Melba: "If Nellie Melba ever wore a kindly smile, no one there seems to have remembered it; the fact is she had other more unforgettable characteristics". 
In het boekje De dirigentenvreter van Leo Boudewijns (Fontein, 1982) staat een aardige anecdote hoeveel moeite men bij de Gramophone and Typewriter moest doen om Melba te verleiden een opname te maken. Camille Saint-Saëns, die zelf graag platen wilde opnemen, werd in het complot gehaald. Tijdens een diner werd in een aangrenzende kamer een nieuwe plaat van Enrico Caruso gedraaid, en Saint-Saëns roemde de plaat als uitvinding, zodat na je dood je toch gehoord kon worden. Dat gaf de doorslag, ook al kwam ze met aparte eisen: de platen moesten worden uitgebracht op een speciaal "Melba" label met mauve kleur en ze moesten een guinea kosten, dus één shilling meer dan de platen van Francesco Tamagno, die een pond kostten...

Een bewijs dat de vroegere operasterren een smartlap niet schuwden wordt hier geleverd, want zo kunnen we het lied van Sir Henry Bishop (1786-1855) , die een enorm aantal lichte opera's componeerde, wel noemen. Hij is overigens ook bekend vanwege het lied Lo, hear the gentle lark.


Sir Henry Bishop: Home sweet home    3:41
Nellie Melba, sopraan; Landon Ronald, piano
78t 30 cm: Gramophone "Melba" 03049  523c
Opname Londen, 05-09-1905


Download mp3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten