vrijdag 9 maart 2012

Nina Wind, alt: Händel, Bach (GTB, eigen opname)


Nina Wind was een Nederlandse alt en koordirigente. Ze studeerde bij Mia Hüper-Buff en Willem Ravelli. Ik heb verder geen gegevens over haar kunnen vinden.
In Den Haag was in ieder geval het Geluids Technisch Bureau, een bedrijf waar je in eigen beheer 78t. opnamen kon maken en Nina Wind heeft dat gedaan.
Op kant 1 speelt het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dus naar alle waarschijnlijkheid met Eduard Flipse als dirigent. Het is een live-opname: het gekuch (ook toen al!) van het publiek is duidelijk te horen. We horen een aria uit de Messiah van Händel, ingekort (ergens halverwege zit een onverwachte break).
Op kant 2 horen we het Zuid Hollands Orkest. Nina Wind zingt een aria uit het Weihnachts-oratorium van Bach, ook ingekort met een onverwachte break.
Ik vermoed dat de plaat 1955 of iets daarvoor is opgenomen. Er is namelijk nog een 25cm 78t.plaatje opgenomen, met pianobegeleiding, op 11-3-1955. Helaas is dat plaatje te slecht (zeer harde ruis) om tot een redelijke kwaliteit te kunnen bewerken, dus ik beperk me tot deze unieke opname. Kant 1 bevalt me het beste, op kant 2 horen we een stem die wel erg vibreert. m.n. naarmate de aria vordert. Maar toch bijzonder om dit te kunnen horen.


1  Georg Friedrich Händel: "The Messiah": Er ward verschmähet    5:01
    Nina Wind, alt; Rotterdams Philharmonisch Orkest
2  Johann Sebastian Bach: "Weihnachtsoratorium" BWV 248: 
    Schlafe mein Liebste    5:28
    Nina Wind, Zuid-Hollands Orkest
78t 30 cm: GTB

Nina Wind, foto Nieuwe Leidsche Courant 31.01.1957

Download mp3

13 opmerkingen:

 1. Over Nina Wind is een klein stukje te vinden in de nieuwe Leidsche
  Courant d.d. 31-01-1957.
  Zie www.leiden.courant.nu/-zoekfunctie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Via de zoekfunctie heb ik maar liefst 32 stukjes over Nina Wind kunnen vinden, w.o. zelfs een foto van haar! Ik kon in m'n tekst ook enkele gegevens toevoegen. Heel veel dank voor je reactie, Annelies!

   Verwijderen
  2. Als dit "de Nina Wind is waar als kleine jongen in het jeugdkoor heb gezongen dan is meer info beschikbaar indien gewenst.

   Als klein jongetje zie ik Nina nog voor me, had diverse koren en dito kinderkoren, Den Haag, Rotterdam, Gouda.
   Deskundig en gedreven, iets anders te doen dan toen gebruikelijk, toneel e.d. tijdens de zanguitvoeringen schuuwde ze niet, het publiek reageerde daar enthousiast op.

   Klaas Roorda, Gouda.

   Verwijderen
  3. Wat leuk, Klaas! Als je meer informatie over Nina Wind hebt hou ik me zeer aanbevolen! Weet jij ook of ze plaatopnamen heeft gemaakt (behalve deze privé-opname)?

   Verwijderen
 2. J.T.Veldkamp-Roelfsema9 mei 2013 om 20:51

  Nina Wind was de zus van mijn moeder..Dus heb ik een gekleurd beeld van haar als tante en niet als zangeres.
  We hebben ooit een uitvoering van haar in de St.Janskerk in Gouda bijgewoond.Ze heeft een plaatopname gemaakt van een van haar koren in Gouda, waar mijn
  jeugdvriendinnetjes op zaten.
  Ze is ongeveer in het jaar 1998 overleden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor deze reactie! Is de plaat die ze gemaakt heeft uitgekomen op een officieel label of was dat ook een eigen opname?

   Verwijderen
  2. Via Google "gemengde koren Gouda olv Nina Wind"
   zijn er verscheidene LP's op te sporen, o.a. via Marktplaats: te koop LP's van koormuziek met bovenstaande titel, onder uitgave CANTILENA MC 1734
   Tevens bij St.TIEN onder nummer 144
   Hopenlijk heb ik u hiermee kunnen helpen.
   Met vriendelijke groet,
   J.T.Veldkamp

   Verwijderen
 3. Beste allen, er is inderdaad een plaatopname gemaakt misschien is hij in Gouda nog bij iemand is de collectie, moet ik moeite doen?? Bel dan even 06-40436188
  Groeten,
  Klaas Roorda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. I must agree with your remarks Satyr, and it's good to see the other enthusiastic comments! Why have we never heard more of her? The Handel extract shows a wonderful alto, beautifully managed - I was reminded of Kathleen Ferrier a bit, she is certainly world-class like Ferrier! The Bach is less good, but still worth hearing. Good luck with finding more records - they would certainly be worth hearing! Thank you for this one!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. She made one (or perhaps more) LP's / EP's where she conducts a choir, so I hope that in the future I can post these.

   Verwijderen
 5. Mijn vader zat in dat koor en ik het er in mijn jonge jaren ook in het kinderkoor gezongen. Later zijn er concerten geweets in Oudewater met als organist Herman van Vliet.
  Ik heb daar toen opnamen van gemaakt. Deze heb ik nog.
  Als er interesse is hor ik het graag.
  Groeten,
  Gerrit Immerzeel
  Gouda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lijkt me zeker interessant! Mail aub naar satrgrn@hotmail.com.

   Verwijderen
 6. Ik heb een lp waarop een buitengewoon aangenaam klinkende alt hoorbaar is. Het gaat om de Lofzang van Maria gezongen door Nina Wind met begeleidibg van Feike Asma op orgel.

  BeantwoordenVerwijderen