maandag 29 april 2013

Koor St. Hedwigs-Kathedrale (Cordy 3559)


In deze post een opname van het Koor van de St. Hedwigs Kathedraal in Berlijn o.l.v. de kapelaan Hermann Pabel op het mooie Cordy-label in Art-Deco stijl. Dit is het enige plaatje wat ik op dit label heb. Op deze site valt veel te lezen over dit label. Aardig om te weten dat de afbeelding links boven met de bliksemschicht en het plaatje een afbeelding van een vroege Reisz microfoon bevat. Het is dus een vroeg-elektrische opname, oftewel, zoals zo mooi op het label staat, een "Electro-Akustische Raumton-Aufnahme". Het Cordy label heeft maar heel kort bestaan, tot 1932.

Vroegere opnamen van het Koor van de St. Hedwigs Kathedraal o.l.v. koordirigent Pius Kalt, die van 1915-1927 koordirigent  was (Wikipedia zegt: van 1915-1934), zijn hier te vinden.


Franz Joseph Platz, met Staatsoper en St. Hedwigs-Kathedrale ca.1900

1  Jacoponeda Todi: Stabat mater    3:01
2  Pompeo Canniciari: Kyrie eleison    2:25
Koor St. Hedwigs Kathedraal o.l.v. Kapelaan Hermann Pabel
78t 25 cm: Cordy 3559 a/b   6531/0Download mp3

3 opmerkingen:

  1. How fascinating - thank you so much, I am really looking forward to hearing this! Best wishes, Nick

    BeantwoordenVerwijderen
  2. This is an unusual and moving document - the singing sounds so heart-felt... I'm pretty sure I have no other recordings of music by Canniciari and I'd certainly never heard of him! And I don't imagine there were too many 78s of Jacopone (even if this is heavily modernised) - can't find one in WERM, anyway. Yes, fascinating!

    BeantwoordenVerwijderen